Friday, 15 December 2017

Kembara New Zealand Inland Scenic Routes 72 - Rangitata River And Orari River

Entry sebelum boleh refer SINI...


Masa aku kecik kecik dulu... Aku selalu pegi rumah atuk aku... Tak jauh pon... Seberang jalan jek... Tapi jalan tu besar... Kalu nak pegi... Aku kena berteman... Tak boleh pegi sesorang...

Pernah got one time sorang budak kecik lintas jalan besar tu sensorang... Budak kecik tu hampir hampir dilanggar lori... Nasib baik ada orang perasan... Kalu tak dah arwah dah budak tu kena lenyek lori... Kecoh seantero kampung... Sape budak kecik tu? Aku ler tu... Keh Keh Keh...

Dan setiap kali aku ke rumah atuk aku... Aku suka belek belek calendar yang tergantung kat dinding... Gambar gunung nan indah di New Zealand menjadi penghias calendar... Dalam hati aku selalu terdetik... Bestnya lah kalu aku dapat masuk dalam calendar ni... Masuk calendar nak tengok gunung ek... Bukan masuk nak jadi 'model calendar tayang gunung' ek... He He He...

Hari ini... Gunung gunung nan indah seperti yang ku lihat dalam calendar waktu kecil ku... Sudah  terbuntang luas depan mata... Ye... Aku dah betul betul masuk dalam calendar... He He He...

Tips untuk U'Ouls... Kalu nak merancang kembara ke South Island... Mulakanlah perjalanan ikut Inland Scenic Routes 72... Lebih indah... Lebih luas pemandangannya...

Mari teruskan perjalanan ikut jalan Inland Scenic Routes 72 ni menuju ke Geraldine... Tak banyak nak citer... Just layan view eh... Ha Ha Ha...

Gunung yang diselaputi salju menemani perjalanan ku... Cewahhh!

Thursday, 14 December 2017

Kembara Hangzhou - Middle Zhongshan Road

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dalam entry yang lepas... Aku ada inform yang aku nak cari tempat makan kat Middle Zhongshan Road kan? Ok... Waktu tu dah agak petang jugak sebenarnya... Even hujan memang merajuk tak nak berhenti... So... Cuaca agak gelap aje sepanjang jalan...

Nak ke Middle Zhongshan Road ni... Senang je...


Directions :
1. Naik Line 1
2. Stop Ding'an Road Station
3. Exit D


Masa aku jenjalan kat Middle Zhongshan Road ni... Tetiba... Aku ditegur oleh segerombolan orang Malaysia... Aku nampak dalam group tu semua pakai tag... Datang guna travel agent lah kot... 

Salah sorang mamat tanya  "Orang Malaysia ke? Dari mana?"... Aku pon toleh sambil senyum sambil jawap "Ye Ye"... 

Dalam gerombolan tu... Semua lelaki kecuali sorang Makcik Bawang yang agak sombong... Yang rajin sembang yang lelaki jek... Memula Makcik Bawang tu ada jugak laa bersuara... Tapi tak cakap dengan aku... Dia borak dengan segerombolan dia jek... Aku tak ingat dia cakap apa... Cuma bila aku jawap aku "dari Johor"... Terus si Makcik Bawang ni tarik muka! Ehhhh... Ko dah kenapa? Ohhhh... Aku lupa... Sape aje lah yang tak dengki dengan JDT dan Bangsa J kan? Kah Kah Kah... Well... Angkat kening.... Ha Ha Ha...

Tuesday, 12 December 2017

Kembara Cambodia - The Siem Reap Backpackers Restaurant And Bakery

Entry sebelum boleh usha SINI...


Tunggu tunggu Salim... Salim tak muncul muncul... Ehhh! Mana dia nih? Mana Remork? Aku dah tak sabar nak naik Remork... Kang hati aku pulak yang remok! Ha Ha Ha...

Tunggu dalam lima minit... Haaaa... Muncul pon dia... Ehhhh! Betul ke Salim ni? Awat muka hang copy paste Dato Jamal Yunus? Kah Kah Kah... Terperanjat aku... Matik matik aku ingatkan saka Dato Jamal Yunos jemput aku kat airport... He He He... Nak tahu rupa paras Salim... Boleh petik entry SINI...

Lepas si Salim jemput We'Ouls kat Airport... Dia terus gerak bawak We'Ouls jalan... Most itinery aku kat Siem Reap ni... Salim yang plan... Aku just ikut jek... Cuma ada beberapa lokasi yang aku skip... 

Untuk lokasi pertama... Aku request untuk pegi makan dulu sebelum perjalanan diteruskan ke lokasi yang lain... Bila perut kenyang baru otak rasa fresh skit nak berjalan...

Monday, 11 December 2017

Kembara Hangzhou - Restoran Halal Middle Zhongshan Road

Entry sebelum boleh usha SINI...


Turun je dari Cruise... Perut dah keroncong dah... Nak isi perut kenalah cari Restoran Halal kan? Tapi kat mana?

Aku ada lah jugak print beberapa info restoran halal kat sekitar West Lake... Punya lah jauh aku berpusing.... Tapi... Jalan punya jalan... Alamat dah betul... Tetiba aku rasa was was...

Aku nampak satu restoran warna hijau semuanya... Setahu aku kalu hijau means restoran tu halal... Cuma... Yang menjadi kemuskilan aku... Sebab... Restoran tu tak ada tanda logo halal! Cemana?

Tak kan aku nak main redah jek... Buatnya restoran asal berpindah dan bertukar owner bukan muslim... Dan signboard dan warna cat masih tak bertukar camne? Logo halal hilang camne?

Ahhh! Tak kan aku nak tanya orang kedai... Ehhh kedai ko ni halal ke tak? Ha Ha Ha... Nampak beno bongoknya... Bior sombong jangan bodoh kan? Kah Kah Kah...

Inilah restoran yang menjadi tanda tanya... Warna dah hijau... Tapi.... Halal ke tidak... Puas cari sign logo halal... Tapi tak de... Tak kan nak cari sign logo halal sampai celah kain orang pulak kan... Tak ke macam haram perangai? Ha Ha Ha...