Monday, 10 July 2017

Jakarta - Masjid Istiqlal Taman Wijayakusuma Jakarta

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Ya Allah... Bila lahhh aku ni dapat habiskan entry Jakarta ni ek... Entry Cambodia... Shanghai... Hangzhou... Wuxi... Suzhou... Semuanya tak berusik... Entry Hanoi... Danang... Lagilah tak sentuh... Yang dalam Malaysia pon ada yang aku curi curi update... Nak blogwalking dan membalas komen pon kadang terkucil... Mana perginya masa aku???? Adehhhh...

Ok... Aku sambung skit pasal Jakarta eh...

Lepas aku bersantai santai kat MONAS... Aku pon decide nak solat kat Masjid Istiqlal... Kalu tengok dari MONAS tu... Macam dekat aje kan Masjid Istiglal tu... TAPI... Hakikatnya... Jauhhhhhhh ok! Jangan lah kaw cari pasal nak menapak... Memancut mancut air ketiak kaw nanti... Kah Kah Kah...

Sebenarnya... Kat MONAS tu... Ada banyak Gates nak keluar... We'ouls pon tanyalah orang kat situ kot mana lah tahu They'Ouls tahu mana satu Gates paling dekat nak ke Majid... Ada sorang minah ni We'Ouls tanya cara nak ke Masjid... Dia dengan over confident suruh ikut satu Gate paling kanan... Tapi... Bila sampai kat Gate tu... TUTUP!


Ada jugak tanya beberapa orang yang niaga kat luar Gates kat situ... Gates tu dah lama tutup katanya...

Hadoiiiii... Nyesal giler percaya kat Minah Indo tadi... Tu lah perangai orang Indo yang aku tak suka... Kat mana mana pon sama... Over confident... Kalu tak pasti cakap lah tak pasti... Ini cara cakap seolah macam Gate tu dengan kaw dah sebati sehidup semati... Sakit naaaa hati aku nihhh!

Yang aku heran tu... Padahal Pak Guard ada... Gate berkunci... Nape tak bukak je... Sah sah time weekend orang ramai giler... Adehhh...

Aku betul betul dah tak larat... Pulak tu aku dah rasa nak terkencing sangat... Terpaksa jugak laah cari jamban... Dah lahh jamban jauh... Cari punya cari... Jamban ada kat Gate Utama... Nak masuk jamban kena bukak kasut pulak! Hadoiii... Apa apa pun... Nasib baik ada jamban kat situ... Kalu tak? Nak suruh aku kencing kat mana? Gali lobang tanah berak balik pokok ke? He He He...

Aku memang dah betul give up... Rasa dah malas nak pegi Majid... Tapi Jay Emm yang banyak tenangkan aku... Dia pujuk jugak ajak pegi Masjid... Suruh aku tenangkan fikiran dulu...

Memasing dah tak larat... Nak menapak ke Masjid? Lagilah tak larat... Last last tahan Bajaj... Harga tambang IDR 25,000.00... Oklah kan... Dari aku berhabis tenaga...

Akhirnya sampai jugak Masjid Istiqlal...

Memang besau bangunan masjidnya... Dalam tu ada macam macam... Ada madrasah rasanya... Nampak ramai student dalam tu...

Memang tak dapeklah nak gambo depan ni... Penuh dengan semak samun... He He He...

Ada Gereja kat seberang sana... Senang pada yang kahwin campur... Sorang pi masjid... Sorang pi Gereja...

* PAUSE *

Aku nak citer tentang satu hal ni... Soal kahwin campur... U'Ouls tahu kan... Ada orang Indo ni... Usahkan kahwin berlainan bangsa... Tapi ada yang kahwin berlainan agama... Contoh Cowok Indo kahwin dengan Cewek Kristian... Biasa dengar kan? Artis Indo ramai yang macam tu kan? 

Dek kerana hal tu... Dari aku kecik... Matik matik aku ingat mazhab They'Ouls membenarkan They'Ouls kahwin berlainan agama ni... Matik matik aku ingatkan tak salah... Seyes... Aku tak tahu... Sehinggalah... Aku dengar ceramah Ustaz Zakir Naik... Dia sendiri pon terkejut... Kenapa orang Islam kat Indonesia boleh dibenarkan berkahwin berlainan agama... Sape yang membenarkan They'Ouls kahwin sesuka hatik tu?

Ustaz Zakir Naik petik sepotong ayat Surah Al-Baqarah 221... "Dan janganlah kamu nikahi wanita-wanita musyrik, sebelum mereka beriman. Sesungguhnya wanita budak yang mukmin lebih baik dari wanita musyrik, walaupun dia menarik hatimu. Dan janganlah kamu menikahkan orang-orang musyrik (dengan wanita-wanita mukmin) sebelum mereka beriman. Sesungguhnya budak yang mukmin lebih baik dari orang musyrik walaupun dia menarik hatimu. Mereka mengajak ke neraka, sedang Allah mengajak ke surga dan ampunan dengan izin-Nya. Dan Allah menerangkan ayat-ayat-Nya (perintah-perintah-Nya) kepada manusia supaya mereka mengambil pelajaran"...

Dalam ayat tu... Sudah jelas... Orang Islam TIDAK BOLEH berkahwin dengan berlainan agama... Kecuali pasangan tersebut memeluk Islam... Adesss... Banyak huraian yang aku baca... Sehinggalah soal kenapa boleh terjadi hal macam ni... Bukan aje kat Indonesia... Malah kat Singapore dan India pon sama... 

Aku bukanlah orang yang layak untuk cakap soal agama... Nak tahu huraian tersebut... U'Ouls boleh cari Youtube Ustaz Zakir Naik eh...

Masa aku sampai Masjid Istiqlal ni... Ya Allahhh! Ramainya umat... Nak jalan pon susah... Kebetulan waktu tu baru azan Zohor... Orang berpusu lelaki perempuan untuk solat jemaah... Seyes! Ramai betul orang... Nak jalan pon sempit... Nak amik wuduk pon beratur... Padahal hari ni bukan hari Juma'at pun!

Aku suka tengok kemeriahan dalam Masjid ni... Aku seolah terasa berada di Mekah! Inilah Mekah kecil buat ku... Insyallah... Aku nak sampai Mekah one fine day... Memang aku tunggu genap umur barulah aku boleh ke sana tanpa Mahram...

Bila orang dah habis solat jemaah... Masjid agak lengang skit... Dan barulah aku dan Jay Emm solat bersama...

Dome tu besau...

Solatlah sebelum kaw disolatkan...

Lepas solat ada ceramah agama...

Tadi sepenuh tidak manusia kat sini... Sampai tak nampak lantai... Sekarang baru kurang... Bayangkan!

Tempat Wanita Ganti Mukena katanya...

Dari Masjid ni... We'Ouls menuju ke Train Station terhampir dengan hanya berjalan kaki... Senang jek! Cemana nak ke sana? 


BERSAMBUNG...

27 comments:

  1. akak tersilap masuk tandas dgn shauqi masa tu. bawa dia mandi.tapi masa tu tak ada org .kosong tandasnya. pergi kali kedua singgah di sini lagi baru tahu wanitanya di sebelah pintu kanan kita masuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa... Mandi manaaaa???? Ada tempat mandi ke???

      Delete
  2. Huhhuhu kalau nak banding dgn Jay Emm..SS ada gak entri baru...blog JM dah sendu..masa? JM sibuk grooming rumah ekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. JM sedar pun diri.. pi la grooming rumah sendiri pulak.. berhabuk dah tu..

      Delete
    2. Jay Emm skrg dah jadi suri rumah... ha ha ha...

      Delete
  3. Bab blogwalking dah ke laut huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalnya masa... memang dah tak banyak masa...

      Delete
  4. Air ketiak pancut mcm Merlion tu ke eheeh

    ReplyDelete
  5. Bila ingat blk..berkilo meter jgk la tawaf pusing monas tu cari jln kluar..cisss mmg sakit hati gak...dah le panas! Kalau JM la yg nk terkucl time tu mmg balik pokok je sbb injap x kuat dah ahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Injap apa yang tak kuat tu Jay Emm? Keh Keh Keh...

      Delete
  6. Bab kahwin campur tu mmg pernah dgr..satu lg dorang ikut mazhab lain mazhab yg malaysia ikut je paling perfect..setahu JM la kan..kan indonesia tu boleh minum arak selagi x memabukkan ntah lah sejauhmana kebenaran nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanya Arak sekarang nama ke camne?

      Delete
  7. In shaa allah ada rezeki kita bertiga pergi mekah ye..aminnnn

    ReplyDelete
  8. SS;

    Insya Allah , di permudahkan urusan Allah utk SS ke Mekah/Madinah.

    SS;

    Rasanya TH dan some travel agent do accept single lady nak buat Umrah .... dia orang jadi macam sponsor / wakil ...

    Cuba gi tanya yaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak 2013 x boleh travel tanpa mahram katanya...

      Delete
  9. Alhamdulillah, ramai yg solat berjemaah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terlalu ramai... Jarang dpt tgk mcm tu...

      Delete
  10. Seronok pi masjid Indonesia ni sebab selalu ramai orang. Musolla dimana-mana walaupun sambil shopping masih ada tempat untuk bersolat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ah kak... Meriah sangat.. Memang tak nampak lantai...

      Delete
  11. Semuga impian SS menjejaki tanah suci Mekah Allah perkenankan. Insha Allah. Aamiin

    ReplyDelete
  12. internet slow, gambar tak load..nanti datang lain kai ya buk.parking jap

    ReplyDelete
  13. Besar juga masjidnya ni. Errrr, mukena tu apa eh?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...