Thursday, 13 July 2017

Kembara Jakarta - Toko Minyak Wangi Jalan Condet Raya

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Lepas solat di Masjid Istiqlal... We'Ouls pon pelan pelan gerak cari train station terhampir... Memang dekat sangat dengan gate Masjid tu... Jalan kaki beberapa meter aje... Senang!

Train station terhampir adalah Stasiun Juanda... Kali ni We'Ouls lebih mahir dengan train di Jakarta ini... Lagi pon... Train kat Jakarta ni tak laa banyak mana... Tak perlu nak kompius sangat... 

Naik jelantas ini untuk ke Stasiun Juanda...

Dah sampai Stasiun Juanda moh kita beli tiket...

Jom naik train... Ehhh... Nak ke mana?

Kita pegi borong minyak wangi kat Jalan Condet! Kat situ... Syurga minyak wangi U'Ouls! Ayuhhhh mulakan selangkah ke hadapan! Ha Ha Ha...

Dari Stasiun Janda... Opsss silap... Stasiun Juanda... He He He... We'ouls menuju ke arah Bogor sama macam semalam... Tapi... Stop di Stasiun Duren Kalibata... Tu diaaa... Nama station tak boleh blah baq hang... Jangan salah sebut jadi Durian Kasutbata pulak... He He He...

Ramai gilakkk orang nak naik train menuju ke Bogor...

Sepanjang jalan... Hanya aku je dapat duduk... HH dan Jay Emm berdiri... Tiak tu jangan angkat tinggi sangat.. Mashammm... Ha Ha Ha..

Perjalanan dari Stasiun Juanda ke Stasiun Duren Kalibata cuma amik masa lebih kurang 25 minit je... Itu pun banyak station kena stop sepanjang perjalanan...

Inilah Station Duren Kalibata...

Keluar aje dari Station... We'Ouls tercanggak... Camne nak pegi Jalan Condet tu? Maka keluarkanlah map dalam Kitab Busuk...

Kalu ikut map... Kedudukan Jalan Condet tu boleh je kalu nak jalan kaki... Tapi memandangkan waktu tu dah petang... Dan tak nak jadi macam kes kat MONAS pagi tadi... Jadi... We'Ouls decide untuk naik Bajaj je... Try riki harga Bajaj kat situ... Paling minimum IDR 25,000.00... Malas fikir... Naik jek!

Sepanjang jalan... Memang ada beberapa Toko Minyak Wangi... Tapi... Aku nak sampai kat Jalan Condet walau macamana sekali pon...

Si supir Bajaj ni... Tetiba... Turunkan We'Ouls kat satu simpang jalan yang berpalang dengan tape merah putih... Seolah jalan tu... Jalan ditutup sementara... Dia suruh turun situ... "Inilah Jalan Condet paling hujung... Tak boleh masuk sebab jalan tutup" katanya... Aku jadi bengang... Aku tanya... Tak ada jalan lain ke? Dia terpingga... Seolah macam tak tahu nak ikut mana lagi... Iskkksss... Tak tahu ke malas... 

Perut lak rasa lapar tak makan lagi... Kebetulan aku nampak ada restoran Nasi Padang... Lepas bayar supir... We'Ouls pon redahlah Jalan Condet tu... Jenguk jenguk jugak Nasi Padang tapi macam tak merangsang nafsu makan... Try explore lagi...

Jalan punya jalan... Perghhh... Memang banyak Toko Minyak Wangi kat sini... Sini minyak wangi... Sana minyak wangi... Lintas jalan minyak wangi... Mewangi Akim Stacy jek Jalan Condet ni... Terus lupa pasal lapar tadi... He He He...

Berderet kedai... Semua jual minyak wangi...

Kat sini pon sama...

Jay Emm menung apa tu? He He He...

PINK????? Peberet Jay Emm...

Memacam brand ada... Pilihlah mana kaw nak ye Aci...

Sisha pon ada...

Bila dah banyak sangat pilihan... Dengan bau wangi menusuk hidung... Aku dah seakan pening Ezlynn M Daud Kilau dahhh... Ha Ha Ha.... Aku jadi pening! Pening ku fahami diri mu... Pening ku mengikut rentak mu... Lebih mudah ku ikutkan saja... Di situ pening kukan bermula... Ehhh... Ternyanyi pulakkkk! Kah Kah Kah...

Ini baru area hujung Jalan Condet... Belum lagi betul betul explore ke depan depan lagi... Hadoiii... Si HH dah tanya aku "Cemana ni? Nak yang mana?"... Aku "Apa kata kita ke depan skit je lagi... Pastu... Baru kita decide"...

Bila ke depan... Memang banyak lagi kedai... Tapi... Rasa macam dah tak larat... Sebab... Aku tengok most minyak wanginya more or less jek... Setiap kedai memang banyak pilihan... Aku pon dah keliru Nurul Ajai kat sini... So... Hinggalah kaki We'Ouls terhenti kat satu kedai yang berdekatan dengan Masjid...

Moh singgah sini... Depan tu Masjid Al-Hawi Condet...


Last last... Aku end up kat kedai sebelum depan masjid tu... Aku rasa dalam banyak banyak kedai... Kedai ni je ok... Murah... Cowok yang jaga kedai ni pon baik... Baik hati nak kasi harga murah... Pastu... Dapat dua botol besar minyak wangi free lagi... Tak cukup dengan tu... Dia belanja pulak minum Teh Botol... Kah Kah Kah... Ni semua gara gara mulut manis si HH! Matikkkk!


Memang kompius tak tahu nak pilih mana dah... Last last aku suruh dia bancuh yang biasa aku pakai... Dan ada tambahan yang lain jugak... Aku sorang borong 7 botol minyak wangi... HH pon 7 botol jugak... Jay Emm borong 5 minyak wangi jek... 

Masa tengah pilih pilih bau perfume tu... Si Jay Emm asik lah nak hidu Paris Hilton... Wangi katanya... Tapi... Aku dengki dia... Aku cakap... Paris Hilton tu busuk... Kah Kah Kah... Padahal aku dah curik curik belikan untuk dia Paris Hilton tu... Saje aku sorok dulu... Sebab... Aku plan nak buat surprise kat dia masa balik Malaysia nanti... He He He...

Cowok kedai tu belanja sorang satu Teh Botol ok... Aku memula sangsi jugak... Mana mungkin ada orang sebaik ni kan... Aku biarkan aje si Jay Emm dan HH minum dulu... Dah lama lepas tu... Tengok dorang ok jek... Tak pengsan... Tak tertido... Baru aku minum... Keh Keh Keh... Dalam baik... Kena hati hati jugak kan... He He He...

Sebenornya... Nak siapkan minyak wangi tu kejap aje... Tapi... Si HH ni layan borak cowok kedai tu baik punya... Dah jadi berjam... Aku pulak sampai tanggalkan stokin... Urut kaki busuk... He He He...

Minyak wangi yang dah siap... Dipakaikan sarung baldu berbulu ni... Terbaiklahhhh! Siap dapat bag lagi...

Brother ni memang baik lah... Alhamdulilah... Kami dilayan dengan baik sekali...

Aku ada tanya jugak kat dia... Nape minyak wangi Jakarta lagi murah dari Bandung... Dia pon explainlah... Bla Bla Bla... Bandung guna ethanol... Bandung botol beso 60 ml... Jakarta 50ml... Bla Bla Bla... 

Pada aku... Yang bestnya kat sini... Sebab kaw boleh pilih kaw nak nak botol besar mana... Memacam size ok... Nak yang jenis senang bawak pegi travel pon ada... Kecik je botolnya...

Dan cowok ni beri tips untuk jaga perfume ni agar tahan lebih lama... Dia pesan... Lepas balik hotel nanti... Sejukkan perfume ni... Dan sebelum guna.. Goncang sebati dulu... Al-maklumlah... Perfume bancuh kan... Tapi... Memang sedap dan tahan lama perfume ni... Paling aku suka... Angel Heart... Seyes best!

Sebelum nak balik... Cowok tu siap tapaukan free 2 botol minyak wangi botol besar ok! Pilih jek mana wangian yang kaw nakkk! Perghhhhh! Rezeki... Alhamdulilah... Aku ada mintak contact dia... Tapi ntah lupa letak mana... Kalu ada nanti aku update sini ye... He He He...

Jom balik! Dah berat dah beg ni dengan minyak wangi semata... Ha Ha Ha... Cemana nak balik? Cuaca pulak macam nak hujan... Time tu... Teksi tak de... Bajaj pon tak de... 

Kebetulan... Masa nak menunggu tu... Bas pon lalu... Yahoooooo! Alhamdulilah... Jom naik bas! Habisss semua mode transport kat Jakarta ni aku dah naik... He He He...

Dalam bas... Jay Emm terpaksa berdiri... Dia suruh aku duduk... Sian dia... Sebab aku tak boleh diri lama... Kaki aku sakit... Dengan pikul bag camera 3 KG kat belakang... Adehhh.... Nasib baik dok dalam bas tak lama... Kejap je dah sampai... Memang jalan straight jek... Terus sampai kat Stasiun Duren Kalibata... 

Si HH ni over taw... Duduk betul betul sebelah setereng bas... Keh Keh Keh...

Inilah bas Kopaja yang aku naik... Tambang cuma IDR 4,000.00 seorang...

Ke mana selepas ni?


BERSAMBUNG...


40 comments:

  1. Mak aiii...ada dengar gak bab perfume ni tapi tak terpergi plak time tu...next kena pegi gak ni

    ReplyDelete
  2. bestnya...xtau pun ada tempat minyak wangi cam tu..apa2pun salute lah mgan ss...i napa ye g jakarta seram.je..takut banyak pencopet..itu mas tukang jual.minyak udah menikah pa belum..ntar yg dikasi gratis ada minyak sinyonying ag..kan ss asyik ingat dia je..

    haha

    .gurau2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS ada minyak 'sinyonying' tu... SS calit kat Irda dulu.. Kasi senoneng... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. perghh..layanan terbaik..3 teh botol vs 19 botol parfum..oklah..

    ReplyDelete
  4. Yeayyy shopping minyak wangi..moment paling best 😬

    ReplyDelete
  5. Dulu pegi jakarta x tahu pun pasal toko mintak wangi ni tp bila pegi dgn HH dan SS..perghh heaven...hari2 wangi p opis

    ReplyDelete
  6. Jay Emm bali lima tp dpt free 3 😬Macih SS..paris hilton follow me back...wangi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habiskan cepat... HH dah ajak borong lagik

      Delete
  7. Kalau pegi jakarta jgn lupa pegi toko minyak wangi ni...perghhh dah la murah...setshun pakai x habis lagi tau..SS suruh abiskan cepat..nk turun jakarta beli lagi 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni... Dah nak setahun... Kuat lagi bau dia...

      Delete
  8. HH mmg peramah...adik kedai tu layan baik je..ohhhh patutla SS minta kami minum dulu teh botol tu...ekekekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu stagigi SS nak memastikan teh botol bukan susu botol... he he he

      Delete
  9. Ikut cara HH dan SS..survey dulu semua kedai compare harga baru beli jgn terburu buru haru biru nanti

    ReplyDelete
  10. Best tu minyak wangi bancuh ni bila duduk dalam aircond wangi sgt

    ReplyDelete
  11. SS ...

    Minyak wangi dia lepas sampai kat Malaya still wangi ker?

    Jangan bagi terkena cahaya mentari or kat tempat warm ... letak dalam closet baju ... biar gelap and sejuk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tips yang budak tu inform... The best... Sejukkan...

      Delete
  12. Selamat ulang tahun SS. Semuga Allah sentiasa merahmati dan memberkati perjalanan kehidupan SS bersama orang tersayang. Semuga Allah juga sentiasa melindungi SS dalam menjalani kehidupan seharian dan dijauhkan daripada dengki khianat manusia. Semuga segala impian menjadi kenyataan. AAmiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ah kak... Semoga yang baik baik mengiringi langkah perjalanan kita... Aminnnnn... Aminnnn...

      Delete
  13. Bestnya sekali beli sampai 7 botol. Boleh bagi cadangan perfume apa yang wangi bila di pakai....hehehehe dah sahle minyak wangi mesti wangi selalu. Akak tak tahan bila test perfume jadi confuse baunya sampai terus pening kepala sebab otak tak leh adjust bau banyak sangat. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni... SS pakai miracle.. Angel Heart... Incanto shine... Victoria Bomsel... Itu antara bauan yg SS suka...

      Delete
  14. Cantiknya cover baldu botol perfume tu. Tak tahu pun Jakarta ada toko perfume....wah kena ajak geng pergi lagi le nampak gayanya. Dulu pi Jakarta dengan Bandung wah sampai Jakarta semangat mencari cafe Baim Wong...jumpa Baim Wong sedang jadi mandur tenguk pekerjanya buat kerja dengan berselipar jepun je. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cover tu pon berkualiti kak... Kalu pi travel boleh guna... Kalu SS pi lagi Jakarta... Boleh try gak laa pi baim wong tu... pastu amik gambar.. tag elfira loy... he he he...

      Delete
  15. banyak giler kedainya ..
    mesti pening nak pilih
    kalau kat Malaysia dah macam kedai telefon plak nengoknye

    ReplyDelete
  16. best tak melancong di Jakarta...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu best ke tak best... kena baca travel log ini dari mula... he he he...

      Delete
  17. adeh, tengok entri Jakarta nih, teringat ttg plan saya nak ke jakarta tahun ni. terpaksa ditangguhkan sebab poket tipis huhu

    ReplyDelete
  18. wah, nak gi jakarta nanti saya refer entri ini

    ReplyDelete
  19. terbeliak mata bila tgk minyak wangi nama taylor swift hehe

    ReplyDelete
  20. Tak pernah tahu yang Jakarta ada tempat jual minyak wangi macam ni :O

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...